9. DEN: KERNITÉ NÁS ZVOU NA OSLAVU

Patrně jsme místní obyvatele – Kerniťany – zaujali, protože jsme našli další vzkaz. Je pravda, že použitý překladač není dokonalý, ale přes některé chybky a obrácené pořadí, mu bez problémů rozumíme:

854 .č naťinreK
.itsontsalv i itsonpohcs ešav ilazákorp etsyba
,ůlokú kilokěn ětsec op ylivarpiřp sáv orp ys ems otorP
.kat nej ilitsupv atsěm ohešan od sáv ems yba
,eřbod tsod emánzen ětšej záv ležuhoB
.uvalso íšan an artíz emevz sáv otmýT
.ot san olajuaZ
.uorešířp s ylydarop send is etsj kaj ,ys ems ylmišV
énaťinrekomiM emívardZ

Nemuseli jsme se rozhodovat dlouho. Hurá do města Kernitů na oslavu. Našemu vědeckému týmu se podařilo dekódovat Kernitský pískavý jazyk a vyrobit stručné slovníky. Pokud nějaké místní potkáme, snad se s nimi dorozumíme. Rychle zabalit a podle mapy vyrazit k cíli.

Ouha. Čekali jsme trochu jiný směr. Vstupujeme na neznámé území. I zásobovací vozidlo má trochu problém nás objevit. Cestou potkáváme několik Kernitů, kteří si zase chtějí hrát a přitom prověřují naši šikovnost, mrštnost, vytrvalost i trpělivost.
Ale nejvypečenější je hlídač u brány města. Nestačí mu heslo, které jsme cestou vyluštili. Trvá na tom, že vstup na oslavu je pouze ve „společenské kernitské podobě“. Nezbývá nám, než naši vizáž přizpůsobit místním zvyklostem.

Kernité nás vítají mile a s usměvavým okem. Mají pro nás překvapení: na území jejich města funguje elektronický on-line překladač. Takže tady si budeme rozumět, aniž by musel někdo z nás podle slovníku překládat. Po ubytování a večeři vypuká ta správná oslava. Kernitská diskotéka se prolíná s kernitskou historií v obrazech. Pomalu nám začíná svítat, co se tu vlastně slaví.
Všeho dobrého s mírou. Je čas končit. Měsíc vykukuje nad hradní věží a přeje nám dobrou noc.

Další fotky z tohoto dne pro rodiče najdete na kaminky.zonerama.com