12. DEN: HLEDÁME HISTORIXE MEZI GANGSTERY (ČTVRTEK 27. 8. 2020)

Probudili jsme se v přítomnosti, která tentokrát opravdu vypadala tak, jako před tím, než jsme začali cestovat časem. Chybu jsme zřejmě napravili, minulost i přítomnost zůstala stejná. Teď musíme znovu chytit Historixe a zařídit lepší budoucnost. Kde a jak ho ale najdeme? Vyslali jsme zvědy na pátrání, ti se poměrně rychle vrátili s důležitými informacemi. V současnosti na tomto místě řádí hned několik gangů, každý gang má svého vůdce. Pak je tu ovšem vůdce všech gangů dohromady, takzvaný Big Boss. Nikdo neví, kdo to je ani jak vypadá, pravděpodobně se však jedná o současnou identitu Historixe. Musíme ho tedy odhalit.
Nesmíme tuto možnost promarnit. Hledat mezi gangstery se do lesa vydávají opravdu všichni, včetně všech vedoucích. Postupně jsme potkali snad všechny gangstery – bylo jich přes 40. Zaznamenávali jsme si informace o jejich jménech a vzhledu. Díky tajným zvědům jsme měli různé indicie, které nám pomohly identifikovat vůdce jednotlivých gangů. Dali jsme dohromady všechny naše získané poznámky a díky tomu jsme se konečně dopátrali, jak Historix, alias Big Boss, v současnosti vypadá. Teď už víme koho hledat. Teď přijde ta náročná část – musíme ho chytit.
Po krátkém odpočinku se odpoledne vydáváme zpět do lesa, kde jsme už jednou gangstery našli. Povedlo se nám připlést se k potyčce o diamanty mezi několika lupiči. Pustili jsme se do boje a zřejmě jsme vypadali jako velcí soupeři. Najednou totiž přiběhl gangster s maskou a začal bránit všechny své lidi. Byl opravdu silný a nebylo jednoduché ho porazit. Na rozdíl od ostatních lupičů nepodplácel diamanty, byl neuvěřitelně rychlý a jeho zásahy byly velmi přesné. V jednu chvíli se mu poodkryla maska a nám se potvrdila naše domněnka. Byl to opravdu sám Historix. Bojovali jsme o to urputněji – musíme ho polapit. Postupně se nám dařilo zavírat do vězení všechny gangstery. Když jsme zničili skoro všechny, Historix najednou šíleně zařval, otočil se a utekl pryč. Běžel tak rychle, že jsme neměli šanci ho zadržet, natož zavřít do artefaktu.
Šli jsme alespoň prozkoumat místo, kudy utíkal. Cestou mu z pláště zřejmě vypadaly kusy nějakého textu. Rozhodli jsme se je posbírat, třeba nám pomohou. Runy jsme postupně překládali, zkoumali, podle značek skládali k sobě a nakonec jsme zjistili, že se z nich dá utvořit text:

Kamenný řád tě posílá spát.
Tvoji hru zlou nechceme hrát.
Moudrý Kámen zaklíná tě časem.
Zahání temnotu svým mocným hlasem.
Moudrostí věků uvězníme tebe.
Pravda je světlo, lež jenom zebe.
Žádné tvé kouzlo nás nikdy nezastaví.
Pro ochranu dobra jsme právě my ti praví.
Tvou věčnou pýchu pošleme spát.
Nechceme války, nechceme se bát.
Nikdy už nespatříš naše světlo denní.
Nebudeš podvádět, nebudeš plenit.
Nebudeš škodit těm co mám rád.
Navždy tě zastaví Kamenný řád.

Moudrý Kámen po prvním verši zajásal. Takto totiž začínala magická formule, o kterou řád kdysi přišel. Byla to jedna z mála věcí, která dokázala Historixe zpomalit, až téměř znehybnit.
Několik indicií z kroniky nás dovedlo k tomu, že když ji společně proneseme, Historixe znehybníme a budeme mít větší šanci zavřít do artefaktu. A také moc artefaktu bude silnější. Musíme se ho tedy naučit, abychom byli připraveni.
Svolali jsme poradu. Vyzkoušeli jsme si odříkání formule: Každý člen měl jedno slovo, odříkáním jsme vytvořili živý řetěz slov. Naučili jsme se to dobře, teď už jen vymyslet, jak Historixe polapíme. Rozhodli jsme se ještě prozkoumat záznam o vypuštění HX, který jsme si nemohli pustit minulý večer. Dnes už je záznam bez problémů, protože elektřina funguje. Třeba nám něco uniklo a video nám pomůže.

A jak už to Historix umí, opět se zjevil v té nejméně očekávané chvíli. Znovu přišel přímo k nám, aby nás připravil o artefakt a tím i o možnost ho jednou pro vždy zastavit. Tentokrát jsme na nic nečekali. Popadli jsme artefakt a běželi za Historixem. Třem našim členům se ho povedlo u kostela zahnat do kouta, neměl kam uprchnout. Otevřel se artefakt a všichni společně jsme začali odříkávat formuli. Nervozita udělala své, takže se nám formule několikrát zadrhla a HX se v tom okamžiku pokusil utéct. Ale síla našich bratrů i řádové vlajky ho zadržela. Jak formule postupovala, začaly jeho pohyby zpomalovat, začínal slábnout. Když odezněla poslední slova, byl už úplně nehybný. Pak bylo jednoduché ho do artefaktu uzavřít. CVAK, artefakt se uzavřel, zámky zapadly.
Poslední co zbývá je zařídit, aby se už nikdy nedostal ven. Proto jsme vyjmuli aktivační součástky, které jsme rozdali deseti nejvěrnějším členům. Každý má za úkol svůj kousek artefaktu střežit až do smrti. Pak ho bude muset předat dál svým potomkům. A co se týče samotného artefaktu, jako nejlepší možnost nás napadlo, zavřít ho do útrob stroje času. Tam ho nikdy nikdo nenajde! Jak řekli, tak učinili.
Zvládli jsme to! Budoucnost je zachráněna. Zítra snad bude klidnější den bez pohrom a budeme moci pořádně oslavit náš úspěch.