10. DEN – DEN ZEMĚ PODRUHÉ (ÚTERÝ 22. 4. 2022)

Nestává se to v Kamenoroku často, ale pamětníci říkají, že jednou za 50 let se některý ze svátků opakuje hned další den. Nevíme, zda to zařídila sv. Hušušňa nebo sv. Živana – patronka našeho kostela, ale dnes opravdu máme znovu Den Země. Ráno je sice stále podmračené a deštivé, přes den se můžeme těšit na další přepršky, ale vypadá to mnohem lépe než včera. 

Snídani jsme i dnes za deště rozdali v jídelně. Uspořádali jsme tradiční “tajnou poštu”, kdy si každý z nás vylosuje jedno jméno, kterému pak napíše nějaký hezký dopis. A pak proběhl ve srubech “výslech” patronů: Každý z vedoucích je totiž patronem jednoho svátku, který má nejraději. Proto s sebou většinou nosí i nějaký talisman, který ho připomíná. Děti se téměř celý minulý týden snaží odhalit, který svátek ke komu patří. Ve srubech tak padaly zvídavé dotazy: jestli mají raději léto než zimu, jestli mají talisman u sebe a co znamená, jestli je pro svátek typické nějaké jídlo… 

Jakmile dopoledne přestalo pršet, vydali jsme se uklidit nepořádek na horní louce. Jak říkala Dobromysla: “Někdy chodíme světem jako slepí, nevšímáme si svého okolí a je to škoda.” Zkusili jsme si, jaké by to bylo. Před sebou máme slalomovou dráhu, na které jsou poházené PET lahve. Musíme projít se zavázanýma očima a PET lahev sebrat. Naviguje nás vždy někdo z našeho oddílu. Zvládli to skvěle všichni, někdo rychleji, někdo pomaleji a někdo si procvičil, co je doprava a doleva.

Odpoledne nás čekalo něco nečekaného. Úkolem jednotlivých oddílů bylo získat svůj rodový strom. Z dolní louky se stala “balonková zahrada” :). Vznáší se tu nepočítaně balónků, v každém je nápověda pro jeden z oddílů, z kterých musí děti vymyslet, který ze stromů je ten jejich. A aby to nebylo tak jednoduché, musí si pro balonek dojít ve trojici. Takže mají volné jen 2 krajní ruce a provázek k balonku se namotává na pomocnou destičku. Zdá se to jednoduché, ale chvíli trvalo, než jednotlivé trojice našly správný způsob. Jakmile mají všech 7 nápověd, mohou utíkat na horní louku a stromek si najít. Budou se o něj starat až do konce tábora.