11. DEN: VOZATAJSKÉ ZÁVODY (STŘEDA 25. 8. 2021)

Ráno nás ze spacáků láká sluníčko. Vypadá to, že naše včerejší obětování bohům přineslo své ovoce, a dnes budeme deště ušetřeni.
Při ranním nástupu nachytali Triumvirové své dva Pretoriány, jak si hrají za jejich zády s divnými kolečky. Tak trochu zapomněli nahlásit, že přijela zásilka ze vzdálených provincií, která obsahuje základní stavební prvky na stavbu vozíků na vozatajské závody. Těmi chce Secundus potěšit Prima, kterého gladiátorská klání už trochu nudí…
Každý rod dostal 2x 2 kolečka a 2 desky a musí na odpolední závody postavit 2 vozatajské vozy. Rod si musí vymyslet nejen podobu, ale i sehnat ostatní materiál, protože nic kromě základního nedostane. Podmínkou je, že vozík uveze nestojícího vozataje, potáhnou ho 2 koně a bude mít místo na malý náklad. Celé dopoledne tak Římem vržou pilky a šroubováky, zkouší se různé prototyp, zdobí se a vylepšují jednotlivé vozy. 

Zároveň využíváme přízně bohů, a urychleně se snažíme vyfotit na památku všechny rody i jednotlivé legionáře. A aby byl den opravdu pestrý, v průběhu poledního klidu si “užijeme” i leteckého dne (který se nekonal již několik let). Ten si vykoledoval jeden ze srubů za výjimečný nepořádek.

Odpoledne zahajujeme předváděcí jízdou všech vozů a kontrolou jejich provozuschopnosti před Triumviry. Pak už se přesouváme na závodiště, kde si ještě před prvním závodem jezdci prochází trať a upřesňují se pravidla.
Po dvou rodových závodech, v kterých nebyla nouze o karamboly, nastupují na speciální závod sami centurioni jednotlivých rodů. Ti mají navíc speciální pravidlo: za ztrátu svého vozataje budou muset absolvovat 2 trestná kolečka. Závod má velmi dramatické finále, kdy zástupci Galie a Hispánie dobíhají opravdu “kopyto na kopytu”. O tomto souboji pak musí rozhodnout jestřábí oko, které ukáže, že vůz z Galie několik metrů před cílem ztratil láhev s palivem, tím porušil pravidla a byl proto z prvního místa posunut až na poslední. Velmi pak naříkali ti, kteří vsadili na jejich výhru.
Potom už se připravují vozatajové i koně na poslední legionářský závod dnešního dne. Už stojí na startovní čáře a čekají na doplnění paliva, když se k nim hrne další vůz. Drzouni Asterix s Obelixem chtějí mermomocí závodit také. Nakonec je Primus nechá jet, ale vsadí se s nimi, že když je některý z našich vozů porazí, připojí se ta poslední pátá galská vzpurná vesnice k naší říši a už nikdy nebude proti nám bojovat.
Jak myslíte, že to mohlo dopadnout? Podcenili trénink, došel jim lektvar a předjela je většina našich vozů. Vyhráli jsme 🙂

Večer učíme naše malé legionáře, co znamená, když se řekne, že “k večeři bude co dům dá”. Myslíme, že všem chutnalo a všichni si užili nejen večeři, ale i celý zbývající večer.