12. DEN – JÍZDA KRÁLŮ A VÁNOCE (ČTVRTEK 24. 12. 2022)

Slunovrat… Podle teploty to určitě bude letní Slunovrat. A s tím jsou přece spojené Letnice a Jízda králů. Že většina neví, proč a jak se slaví, nevadí. Legendu o králi, který uvízl na nepřátelském území a do bezpečí se dostal v převlečení za dívku, jsme si už pověděli. Teď bychom si mohli vyzkoušet, jak to bylo těžké.

Úkol dnešního dne zní jasně: Potřebujete zamaskovat své krále, vystrojit a nazdobit mu bujného oře, a nenápadně se proplížit temným hvozdem až na královský hrad, kde ho předáte do rukou purkrabího a vyžádáte si odměnu. Po shlédnutí fotek musíme uznat, že maskování nikdo nezanedbal a našim králům i koníkům to moc slušelo. Cestou se vyhnuli všem nástrahám – zbojníkům i upovídanému hostinskému.
Na cestě zpět ještě všechny družiny narazily na lapky, kteří se je snažili oloupit o získané zlaťáky. Při použití správné strategie obrany však proti dětem neměli šanci.

Po návratu do tábora se konalo ještě jedno překvapení. V Kamenoroku si to nějak ráno popletli, a on to vlastně nebyl slunovrat letní, ale zimní. A s ním rovnou přišly Vánoce. Vítají nás vánoční koledy, sněhové vločky, stromky připravené k ozdobení i perníčky, které můžeme zkrášlit, aby lépe chutnaly.
V průběhu tohoto slavnostního dne si najdeme ještě chvilku na udělení Oskarů za včerejší KIFF. Kromě nejlepšího filmu jsme vybírali i nejlepšího herce a herečku. Hlasovali opravdu všichni a rozhodli, že nejlepším filmem se stala parodie “James Blond”.

Den se pomalu chýlí k večeru. Stromky i perníčky jsme ozdobili. Štědrovečerní večeře je skvělá – domácí bramborový salát s řízkem. Děkujeme paní Elvíře i Sladkomile. Ještě nanosit dřevo na závěrečný táborák a můžeme pokračovat.
Čeká nás večerní vyhodnocení nejen dnešní hry, ale i zvolení celkového vítěze velké kamenorocké táborové hry. Po sečtení všech větších i menších úspěchů konečně víme, jak to dopadlo: Zvítězil rod Nimrodů, za nimi pak v těsném závěsu rody Kouteckých, Nespavých, Písaříků a Nakynutých. Všichni si mohli postupně vybrat dort dle své chuti a jeden z mnoha dárků, které se objevily pod stromečkem.
Oslava pokračovala u táboráku, kde jsme si ještě pochutnali na skvělém vánočním cukroví. Možná neuvěříte, ale sešlo se nám 10 různých druhů! Veselé Vánoce 🙂