2. DEN: PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN (PONDĚLÍ 1. 9. 2022)

Tak to jsme nikdo nečekal! Ráno nás místo budíčku vzbudilo školní zvonění. Nejdřív jsme podezřívali Anniku Časnou z nějakého žertíku, ale když jsme vyšli ze šťastných domů na Všeslavské náměstí, zjistili jsme, že nám přibyla školní škamna, písmena na srubech a školní tabule.
K našemu překvapení byl první hodinou tělocvik, který si vzal na starost suplující učitel – místní alchymista Tomáš Marný.

Pak paní starostka přivítala nové žáky a předala slovo panu řediteli místní školy.
Ten nejprve představil náš učitelský tým a pak vyzval děti, aby si svého učitele našly. Drtivá většina si už první den všimla zajímavých kamenorockých rodokmenů, které máme vystavené v místní krčmě U Pramene, takže najít si svého učitele nebyl žádný problém.
Také jsme se seznámili s nejdůležitějšími školními zaměstnanci – panem školníkem a uklízečkami.

Celé dopoledne jsem se pak věnovali výuce a seznamovali jsme se s novými spolužáky.
Odpolední výuka začala neblaze. Rozčilené uklízečky nám spílaly, že nemáme přezůvky a pošlapali jsme jim čerstvě vytřené podlahy. A že už nás nechtějí vůbec vidět. Nešťastně se tváří především naši učitelé, protože nestihli u paní hospodářky nafasovat školní pomůcky a bez nich si to neumí představit.
Nezbývá tedy než se opatrně školou proplížit, aniž by nás školník nebo uklízečky poznali, a pomůcky si vyzvednout.

Odpoledne tedy bereme z kufrů co nejvíc věcí, v domečcích se maskujeme a zkoušíme projít okolo našich školních uklízeček. Když nás poznají, musíme se vrátit zpět, ale když projdeme, můžeme si vzít z krčmy písmeno v barvě oddílu a bezpečně projít zpět do domečku.
A co s těmi písmenky děláme? Zkoušíme z nich složit názvy pomůcek, pro které si pak jdeme k paní hospodářce. A někteří jdou opravdu mnohokrát, protože takové zajímavé věci, jako rákoska, kámen, lano, vak, kafe, činely, mop a koště, paní hospodářka prostě ve skladu nemá.
Když už bylo vážně zle, přišly Dobromysla a Ječmena Nakynutá s nápovědou. A pak už to šlo jak na drátkách.
Na konci výuky jsme všichni měli školní uniformy – čepici, šátek a vestičku, zpěvník na hudební výchovu, sekyrku na dílny a fotky našich oblíbených učitelů.

Večer jsme se s našimi uklízečkami a panem školníkem potkali ještě jednou. Tentokrát se zaměřili na naše domy, každý ohodnotili hvězdou, smajlíkem nebo čuníkem. Na dva NEJ domy navíc pověsili nové ozdoby – zlaté koště a krásnou prasečí hlavu.

Aby si třídy mohly zaznamenávat výsledky z her, dostaly navíc svoje vlastní Kalendárium, v kterém kromě jmenin, pranostiky na daný týden, východu a západu slunce najdou i drobné luštěnky a kratochvíle. Za vítězství ve hře mohou z kalendária vytrhnout 5 listů. Dnes přálo štěstí Nimrodovým.

Dnešní den pomalu končí. Ještě si užíváme hezkého večera a většina přemýšlí, jaké předměty budeme mít zítra na rozvrhu.