3. DEN: VELIKONOCE (ÚTERÝ 18. 4. 2022)

Ráno bylo pro mnohé z nás milým překvapením, že nás místo školního zvonku vzbudila koleda. Pomlázky a kraslice byly prostě všude. Zavládla veliká radost, že nemusíme do školy.

Na rozcvičce s námi cvičil i velikonoční zajíček. Hopkal a skákal, radoval se z dnešních Velikonoc. Pak špatně doskočil a skácel se jak podťatý. Na ranní nástup se dobelhal o berlích a prosil nás o pomoc s velikonoční nadílkou. 

Začal nám vyprávět, jak to v Kamenoroku chodí. Pokaždé, když přijdou Velikonoce, se na horní louce objeví malá vzácná vajíčka barvy stříbrné, černé a bronzové, které musí sesbírat, aby si za ně nakoupil vše potřebné na ozdobení kraslic. Není to však jednoduché, protože vajíčka hlídají slepice, které mu je nechtějí dát. Většinou se mu to přeci jen podaří, kraslice nazdobí a rozdá obyvatelům Kamenoroku, aby měli všichni pěkné Velikonoce. Jenže tentokrát to nemůže udělat sám, protože nemůže hopkat.

Děti zajíčkovi slíbily pomoc a vyrazily na louku. Projít kolem slepic, najít vajíčko, a vrátit se zpět do domečku není jednoduché, když vás slepice honí a střílí po vás KNG. Ale děti měly mnohem větší výdrž, takže všechna vajíčka získaly. Pak honem do obchůdku k Všeslavě, abychom stihli vyrobit ty nejkrásnější kraslice. Přes polední klid jsme dokonce uspořádali výstavu kraslic. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že všechny kraslice zmizely a že místo nich zůstalo jen slepičí křídlo. Slepice nám je ukradly!

Zajíček nám poradil, kde mají slepice své kurníky, a že jsme na ně vlastně šli úplně špatně. Slepice prý na Velikonoce dobrovolně dají kraslice tomu, kdo si je vykoleduje. Každá z nich má prý ráda jinou koledu. Proto děti vyrazily vybavené 5 koledami (kromě jedné žádnou z nich neznaly) a u každé slepice si zpět vykoledovaly svoje kraslice.

Na večerním nástupu děti kraslice darovaly velkým i malým obyvatelům Kamenoroku. Zajíček jim za pomoc znovu moc poděkoval a přinesl jim za odměnu malou sladkost. Hezké Velikonoce všem 🙂