5. DEN – DEN SOKOLSTVA (ČTVRTEK 8. 10. 2022)

Ráno našeho šestého dne v Kamenoroku je nějaké jiné. Na srubech není žádná výzdoba, takže netušíme, jaký je dnes svátek. Datum 8. 10. nám toho také moc neříká. Jasněji je nám až v okamžiku, kdy nastoupí bratři a sestry sokolové v uspořádané formaci, zdraví nás svým pozdravem „Nazdar“ a začnou předcvičovat. Postupně se přidávají i všechny děti.

Nástup začíná sokolskými hesly, z kterých se asi nejvíc líbí „Jen ruchem žijeme!“, „V zdravém těle zdravý duch!“ nebo „Pravda vítězí!“ Potom k nám promluvil náčelník naší Kamenorocké sokolské župy:

Bratři a sestry,
nalejme si čistého vína. Naši bratři zakladatelé Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner by z nás radost neměli. Všesokolský slet se blíží, i když u nás nevíme dne ani hodiny, kdy vlastně nastane. I proto musíme být připraveni.
Proto dnes vyhlašuji všeobecnou sokolskou aktivitu, abychom dohnali vše, co jsme zanedbali. My, bratři a sestry, jsme vždy byli nejen fyzicky zdatnými členy společnosti, ale všestrannými obránci vlasti, pravdy a cti.
Dopoledne proto věnujme nejen teoretickým vědomostem ale i praktické části.
Tužme se!

Vyslyšeli jsme našeho náčelníka a postupně absolvovali praktickou zdravovědu, školení o zbraních i test na střelnici, fyzickou přípravu v rychlosti šifrování a přípravy proviantu, katastrofickou prevenci a nakonec i vodní skluzavku.

Odpoledne jsem se věnovali rodovým hrám v lese a okolí, kde nebylo takové vedro. Přesto se po návratu mnozí z nás rádi schladili na vodní skluzavce.
Bratři a sestry, kteří byli nejúspěšnější v úklidu a poslední 3 dny si za uklizený srub zasloužili hvězdičku, dnes dostali za odměnu dort. Den jsme zakončili nácvikem na sokolský slet, na kterém chceme uspět s naším táborovým tancem.

Bratři a sestry, nazdar!